Romeinse vicus in Zwammerdam: archeologische vondsten onderzoeken voor, tijdens en na de Limes Classic

Romeinse vicus in Zwammerdam: archeologische vondsten onderzoeken voor, tijdens en na de Limes Classic

Help de archeoloog! Romeinse vondsten uit Zwammerdam

Op 7 september organiseert Zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam een groot fietsevenement, de Limes Classic. Zo wordt het archeologisch erfgoed op het terrein van deze zorginstelling breder bekend gemaakt en verbonden met de andere bezoeklocaties langs de Romeinse Limes in Zuid-Holland. Tussen Zwammerdam en Katwijk.

Vóór, tijdens en na deze fietstoer zetten de archeologen van het onderzoeks- en publieksproject 'Romeinse vicus aan de Rijn' hun onderzoekstent op (Pop-Up ArcheoHotspot) met een TENToonstelling over Zwammerdam in de Romeinse tijd en met vondsten van opgravingen van de vicus. Deze tent heeft al vaker naast Grand Café De Haven gestaan. Nu onderzoeken de archeologen Romeinse vondsten die in de 70-er jaren uit de Zwammerdamse bodem zijn gekomen, toen de Romeinse schepen, het fort en de vicus zijn opgegraven.

Deze vondsten (aardewerk, bouwmateriaal, dierlijk bot) komen uit de vicus, het kampdorp bij het fort waar familie van de soldaten, handelaren, ambachtslieden woonden en waar eettentjes, cafés en winkels moeten zijn geweest.

De vondsten worden ter plekke onderzocht door archeologen en vrijwilligers van de AWN. Iedereen mag meehelpen met het onderzoeken van de vondsten, vondsten bekijken, vasthouden. Zo kom je meer te weten over het Romeinse verleden op deze plaats. Van vrijdagmiddag 6 september tot en met vrijdagochtend 13 september staat de tent naast Grand Café De Haven-Nigrum. Ook is er een speurtocht door de vicus! Het is gratis en iedereen is welkom.

Wanneer:

Vr 6 sept: 12 – 16 u

Za 7 sept: 8.30 – 16 u, tijdens de Fietstoertocht Limes Classic

Zo 8 sept: 13 – 16 u

Ma 9 t/m do 12 sept 2019, 10 – 15.30 u (gesloten op di 10 sept)

Vr 13 sept: 10 – 13 u

Dit project wordt mede gefinancierd vanuit het Erfgoedfonds van de Gemeente Alphen aan den Rijn. Ook de Provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Ontsloten Verleden maken het mogelijk.

Reacties

vrijdag
06
september
2019
Tot 13 sep
Vandaag
0° /

Morgen
6° /

Locatie

Ook interessant