Repair Cafe in het gementehuis

Actief voor de circulaire economie


Deze week was in Nederland de week van de circulaire economie.

Daarbij gaat het om het maximaliseren van het gebruik van producten en grondstoffen en het tegengaan van verspilling. Wethouder Leo Maat opende woensdag 16 januari de bijeenkomst ‘Happen en snappen’ waar aandacht werd gevraagd voor het tegengaan van voedselverspilling. De bijeenkomst was georganiseerd door het Wellant Chr. vmbo in Alphen aan den Rijn en de gemeente. Voedselverspilling is een enorm probleem en een lastig vraagstuk. Wereldwijd belandt een derde van het eten dat geproduceerd wordt in de prullenbak. In Nederland wordt jaarlijks naar schatting twee miljoen ton voedsel verspild. Consumenten gooien op jaarbasis gemiddeld zo’n 41 kilo voedsel per persoon weg.

De leerlingen en docenten van het Wellant maakten en serveerden hapjes en drankjes te van restproducten. Alphense ondernemers ondersteunden deze bijeenkomst  door onverkochte producten uit hun winkels hiervoor aan het Wellant beschikbaar te stellen. Tijdens de hapjes gaven het Wellant, De Dansende Boom en BeeSerious interessante pitches over onderwijs en duurzaamheid, voedselproductie en de essentiële rol van gezonde bijen hierin. 

Op donderdag 17 januari liet wethouder Leo Maat zijn kapotte schemerlamp repareren bij het Repair Café, dat eenmalig in het gemeentehuis plaatsvond. Voor het Repair Café nemen mensen zelf kapotte spullen mee vanuit huis. De vrijwilligers van het Repair Café geven advies over het repareren van het kapotte elektronische apparaat, kleding of klok. Daarna gaan de bezoekers zelf aan de slag met de reparatie. Gereedschap en materialen worden gratis ter beschikking gesteld. Op deze manier gaan spullen langer mee en gaan we verspilling tegen.
Reacties


Ook interessant