Alphense jongens doen mee aan CoderDojo Coolest Projects International in Ierland

Alphense jongens doen mee aan CoderDojo Coolest Projects International in Ierland


Drie Alphense ninja’s - zoals deelnemers van CoderDojo heten - zijn op 5 mei afgereisd naar Dublin, Ierland, om mee te doen met Coolest Projects International. Zij hebben CoderDojo Alphen aan den Rijn vertegenwoordigd met hun zelfgemaakte techniek en software projecten, en deze laten zien aan een jury en aan andere ninja’s van over de hele wereld.

Nathan (11) maakte een eigen computerspel in Scratch: Tappy Plane, waar hij maandenlang met veel volharding aan heeft gewerkt. Het spel begon als een Flappy Bird kloon, wat Nathan vervolgens flink heeft uitgebreid. Naarmate de speler punten scoort, doorloopt de speler verschillende levels. Denk bijvoorbeeld aan sneeuw op de vleugels, waardoor het vliegtuigje sneller daalt, of aan mist, waardoor je zicht belemmerd is.

Seppe (11) ontwierp en bouwde een elektronische dobbelsteen. Zeven lampjes, een knop, weerstandjes, een Arduino, en een hele hoop kabeltjes kwamen daartoe aan de pas. Deze soldeerde hij op de juiste manier aan elkaar, en met behulp van een 3D-printer maakte hij een behuizing. De Arduino is het brein van de dobbelsteen, die Seppe zelf programmeerde - uiteraard met geheime valsspeel functie om zes te kunnen gooien.

Fosse (9) is bezig om Unity Playground te leren. Open een willekeurig spel op je smartphone, en er is een 50% kans dat deze met de game engine Unity is gemaakt. Unity Playground is een nieuwe plugin die het voor kinderen makkelijker maakt om Unity te leren. Omdat dit zo nieuw is, is hier echter weinig lesmateriaal van te vinden, laat staan Nederlandstalig. Hier zag Fosse zijn kans schoon: terwijl hij het zichzelf aanleert, maakt hij lesmateriaal voor andere kinderen.

De drie jongens waren allemaal enthousiast over Coolest Projects International. Het presenteren van hun eigen project vonden ze geweldig, maar ook de vele andere tech activiteiten die gedaan konden worden vonden ze leuk. Volgend jaar willen ze weer!

CoderDojo is een buitenschoolse techniek-/programmeerclub voor 7-17jr, waar de jeugd gratis kan leren om o.a. hun eigen computerspel te maken. Daarnaast ontmoeten zij leeftijdsgenoten met dezelfde interesses. In Alphen zijn er minstens iedere twee weken sessies op zondagmiddag in Wijkcentrum Kerk en Zanen. Voor meer informatie en inschrijven, zie www.coderdojo-alphenaandenrijn.nl.
Reacties


Ook interessant