Begraafplaats in Zwammerdam

Begraafplaats Zwammerdam wordt duurzaam


De algemene begraafplaats in Zwammerdam wordt duurzamer; de energiebehoefte wordt minder, en wat er aan energie nodig is, wordt voor 25% zelf opgewekt.

Bij de gebouwen van die begraafplaats is de verwarmingsinstallatie toe aan vervanging. Dit was aanleiding om meteen een complete energiescan uit te laten voeren naar meer mogelijkheden om te verduurzamen. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat de aula van de begraafplaats een gemeentelijk monument is.

Maatregelen

Uit de energiescan blijkt dat het voor dit pand mogelijk is om volledig van het aardgas af te gaan. De aardgasaansluiting wordt verwijderd. Voor de aanpassingen is inmiddels een Omgevingsvergunning verkregen en is advies gevraagd aan de monumentencommissie voor het plaatsen van zonnepanelen voor elektriciteit, infraroodpanelen voor warmte en LED-verlichting.
De duurzaamheidsmaatregelen moeten een terugverdientijd van maximaal 15 jaar hebben. De maatregelen op deze begraafplaats worden in een derde van deze tijd terugverdiend. 
In april 2017 heeft de gemeenteraad de nota ‘Op weg naar duurzaam gemeentelijk vastgoed’ vastgesteld. De ongeveer vijftig gemeentelijke panden kunnen en moeten duurzamer worden. Voor een aantal panden was al maatregelen getroffen.
Reacties


Ook interessant