Gay Praat mee - DOEN!

Ben jij gay? Praat mee!


Sven Verwaaij heeft als vrijwilliger veel gewerkt met jongeren op straat. Tot vorig jaar sprak hij niet openlijk over zijn homoseksualiteit, bang dat sommigen hem de rug zouden toekeren. Mede ingegeven door die persoonlijke ervaring heeft hij het initiatief genomen tot een ontmoetingsplek voor LHTBI-jongeren tot 18 jaar. Omdat het zo prettig is als je kunt praten met leeftijdsgenoten die hetzelfde meemaken als jij…

Uitpluizen wie je bent

Iedere maand ontmoeten zij elkaar bij restaurant De Lelie. Omdat de eigenaar dit zo’n goed initiatief vindt, stelt hij de ruimte gratis beschikbaar op een moment dat het restaurant eigenlijk gesloten is. Sven is blij met deze goed bereikbare locatie: “Het station is vlakbij en de ligging is centraal, maar ook weer niet te druk. Uit school kunnen jongeren hier gemakkelijk komen, zonder dat iemand het hoeft te weten. Of je nu al uit de kast bent of bewust nog niet, je vindt hier een luisterend oor en herkenning. Ook als je twijfelt, want juist dat hoort bij de puberteit: uitpluizen wie je bent en waarvoor je staat. In Alphen aan den Rijn is niks wat hiertoe de ruimte biedt, dus jongeren gingen bijvoorbeeld naar het COC in Leiden. Ik hoop met dit initiatief die drempel te verlagen.”

Meer openheid

Inmiddels is Raemon van Geen aangeschoven. Hij is net achttien geworden, en blijft als begeleider bij de groep betrokken: “Ik zag de oproep op Instagram en ben toen eens gaan kijken. Eigenlijk spraken we gewoon over school en over hobby’s, maar je weet dat je je verhaal kwijt kunt als je dat wilt. Als je er nooit over praat, kun je zo in je hoofd blijven zitten. Dan maak je het alleen maar groter, bang voor wat er allemaal zou kúnnen gebeuren. Wij vinden het daarom belangrijk dat scholen meer aandacht besteden aan LHTBI-jongeren, zodat er meer openheid komt. Jongeren denken nog best veel in mannetje-vrouwtje-termen.”

Regenboogstad

Alphen aan den Rijn profileert zich sinds kort als regenboogstad, en Sven en Raemon zouden graag zien dat die term meer invulling krijgt: GO! voor Jeugd, CJG en Tom in de buurt ondersteunen ons met hun netwerk en hun expertise, maar het zou mooi zijn als jongeren uit onze groep ook willen meehelpen om het in onze gemeente beter te maken. Momenten als Coming Out Day en Paarse Vrijdag kunnen we veel beter benutten. Ik hoop dat we samen met de gemeente en de scholen kunnen werken aan een betere voorlichting en een veilige omgeving voor LHTBI-jongeren.”

Dit artikel leest u ook in het blad DOEN!, een uitgave van Gemeente Alphen aan den Rijn. 
Tekst: Esther Daniels

Fotografie: Hans Doderer
Reacties


Ook interessant