Zo kan het weer - Seniorengym

Buigen en strekken voor senioren


Deze week hebben de senioren in het Alphense wijkcentrum Swaenswijk hun bewegingsuurtje weer opgepakt.

De activiteiten zijn verplaatst naar de grote kerkzaal, zodat de deelnemers kunnen buigen en strekken zonder te dicht bij elkaar in de buurt te komen. De stoelen in de kerkzaal zijn opzij geschoven en hebben plaatsgemaakt voor een circuit van ballen, hoepels en trapladders.
Zo’n tien dames en een enkele heer voeren de oefeningen uit onder begeleiding van Nubia Eilander, van Alphen Beweegt: “In het begin van de coronacrisis hebben we de bijeenkomsten opgeschort. Ik hield wel contact met mijn deelnemers via e-mail en telefoon, en ik stuurde ze ook oefeningen voor thuis. Later zijn we naar buiten gegaan, met bewegingsactiviteiten bij de Zegerplas of in het Europapark. Toch zijn de mensen ontzettend blij dat we nu weer hier terecht kunnen. Niet alleen om te werken aan hun souplesse, kracht en balans, maar vooral vanwege het sociale contact. Deelnemers delen echt lief en leed met elkaar, en ik vind het heel mooi dat ik daar onderdeel van ben.”

Terwijl Nubia door de zaal loopt, geeft ze gerichte aanwijzingen. “Ik ben echt van het individuele coachen”, vertelt ze. “Fysiek ondersteunen kan nu natuurlijk niet, omdat ik ook aan mijn eigen veiligheid moet denken, maar daar pas ik de oefeningen gewoon op aan. Met Alphen Beweegt begeleiden we in totaal dertien seniorengroepen en we zien overal een trouwe opkomst. Mensen stoppen eigenlijk pas als ze fysiek echt niet meer kunnen, maar vaak komen ze dan wel nog even langs om koffie te drinken.”
De deelnemers herkennen dat: “Weet je, in het begin oefen je thuis nog wel, maar daarna zwakt dat toch af. Hier stimuleer je elkaar, en je bent weer eens uit huis. De oefeningen zijn knap uitgedacht, zodat alle spieren even aan bod komen. Die beweging heb ik tijdens de vakantie echt gemist.” Martine, de enige nieuwkomer van het stel, neemt haar laatste slok koffie en zwaait: “Ik ben hier voor het eerst, en ik weet nu al dat ik blijf. Tot volgende week, allemaal!”
Reacties


Ook interessant