draaigatje KAD

Draaigatje in opmars


De gemeente Alphen aan den Rijn heeft te maken met een nieuw soort mier die de nodige problemen geeft in de openbare ruimte, maar wellicht ook bij u in de tuin. 

Het gaat om het Mediterraan Draaigatje. De mieren zijn vaak aanwezig op zonnige plekjes zoals in muurtjes en bijvoorbeeld ook direct onder stoeptegels. Tot nu toe is één locatie bekend: de Grashof in de Alphense wijk Ridderveld. Alphen aan den Rijn is een gifvrije gemeente en gaat de diertjes met stoom te lijf. Deze methode lijkt effectief.

Overlast

In plaats van het bladluis te eten, beschermen deze mieren juist bladluis en eten ze hun honingdauw. Mierenactiviteit kan dus ook die kleverige honingdauw op bv. uw auto of tuinmeubilair veroorzaken.
De mieren kunnen erg vervelend zijn omdat ze planten in de tuin opeten en gangen graven die voor verzakkingen kunnen zorgen. Ook kunnen ze binnen komen en dan krijgt u ze moeilijk weer weg. Bestaand mierengif voor in huis helpt onvoldoende. En misschien wel het vervelendst: ze kunnen ook bijten.

Herkennen

Het is een zwarte-bruine mier waarvan de werksters tussen de 2,4 tot 5,1 mm groot zijn. De flinke variatie in lichaamsgrootte is een kenmerk om de soort van bijvoorbeeld de gewone mier te kunnen onderscheiden. In het veld kunnen de draaigatjes ook nog herkend worden aan het feit dat ze  in een grote rij dezelfde route lopen en hun typisch kratervormige zandhopen bij de nestopeningen (alleen na een periode van rustig en mooi weer).

Verspreiding

Het mediterraan draaigatje is waarschijnlijk in ons land terecht gekomen met grond van tuin- of potplanten uit Zuid-Europa. Let op dat er geen mieren zijn  in de plantenpotten die u koopt. Het zelf meenemen van uitgegraven planten vanaf een warm vakantieadres (waar mieren actief zijn) is daarom ook af te raden.

Ziet u deze mier buiten?

Als u deze mieren op basis van bovengenoemde kenmerken buiten aantreft, kunt u dat melden via de website. Gemeente heeft gedetailleerde informatie nodig voor de inventarisatie; stuur alstublieft een exacte locatie en foto’s mee.

Meer informatie

Gemeente Alphen aan den Rijn laat zich adviseren door het Kennis en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen.
Reacties


Ook interessant