Groene Tuinactie in de Alphense Hooftstraat

Duurzame Groene Tuinactie gestart


Op 16 mei is de stenen voortuin van de bewoners van Hooftstraat 154 in Alphen aan den Rijn omgevormd tot een kleurrijke groene tuin.

Deze actie heeft tot doel om stenen in voortuinen te vervangen door groen en komt voort uit Operatie Steenbreek. De bewoners hebben enthousiast gereageerd op het aanbod van de gemeente om te helpen bij het ontstenen en vergroenen van hun voortuin. Zij zijn een van de eersten die gebruik maken van de faciliteiten die Gemeente Alphen aan den Rijn aanbiedt aan de bezitters van stenen voortuinen.
Ook u kunt nu een aanvraag doen, samen met minimaal 2 buren, om deel te nemen aan de Duurzame Groene Tuinen Straatactie. De gemeente ondersteunt initiatieven van harte met het beschikbaar stellen van tuinplanten, gratis tuinadvies en helpen bij het afvoeren van tegels en klinkers.

Voordelen van groen

Het percentage aan verharding in tuinen is gedurende de laatste jaren drastisch gestegen. Deze trend heeft nadelige gevolgen voor de waterhuishouding, regenwater wordt steeds minder opgenomen door de bodem en daardoor ontstaat er wateroverlast. Ook worden tuinen minder aantrekkelijk voor insecten, vogels en kleine zoogdieren en worden zogenaamde bloeiende linten onderbroken. Stenen tuinen zorgen ook voor meer hitteontwikkeling en groen is van toegevoegde waarde voor de uitstraling van de wijk en de woning. Kortom, redenen te over om tuinen te vergroenen. Gelukkig zijn nu steeds meer mensen zich bewust van de voordelen van een groene(-re) tuin.

Inmiddels worden er ook voorbereidingen getroffen om in de nabij gelegen Schildersbuurt-West een steenbreekactie op te zetten. Deze actie valt samen met de reconstructie van deze buurt. Wijkreconstructies worden vaak als een goede aanleiding gezien voor bewoners om hun tuinen eens opnieuw aan te pakken. Hopelijk dat er ook hier veel bewoners gebruik maken van de voordelen die de gemeente kan bieden om tuinen te vergroenen.




Reacties


Ook interessant