Elmehdi burgemeester

Elmehdi (11 jaar) eerste kinderburgemeester Alphen aan den Rijn


Elmehdi Sassa (11 jaar) is de eerste kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn.

Hij is gekozen uit 89 inzendingen van kinderen uit de hele gemeente. Hij haalde bij twee van de drie score-onderdelen het hoogste aantal punten. Zo speechte hij vier minuten lang volledig uit zijn hoofd. Hield hij een interview waarbij hij liet zien dat hij als echte ambassadeur van Alphen aan den Rijn de verbinder wil zijn tussen de kinderen en de grote mensen. De jury was onder de indruk van zijn consistente verhaal waarbij hij gevoel en inhoud aan elkaar wist te koppelen. Onderwerpen waar hij zich extra voor in wil zetten zijn afval, pesten en rechten van kinderen. De overige vijf kandidaten voor de rol van Kinderburgemeester zijn komend jaar kinderwethouder. Zij krijgen een wethouder uit de gemeente als ‘buddy’ en gaan in 2020 regelmatig samen op pad.  

Het eerste optreden van de kinderburgemeester is al gepland. Aanstaande zaterdag zal hij samen met burgemeester Spies Sinterklaas binnenhalen in zijn woonplaats Benthuizen. 

Uit de vele inzendingen blijkt dat de kinderen van Alphen aan den Rijn:

  • Zich zorgen maken over het klimaat, en met name zwerfafval op straat en plastic in de oceanen,
  • Meer en uitdagendere speeltuinen willen voor oudere basisschoolkinderen waardoor kinderen minder achter hun telefoons zitten,
  • De omgang met elkaar willen verbeteren; zo willen ze dat er minder gepest wordt en eenzaamheid wordt tegengegaan,
  • De snelheid van auto’s rondom plekken waar veel kinderen komen naar beneden gaat.

Kinderen uit de gehele gemeente hebben zich aangemeld. Onder de 89 inzendingen waren 69 meisjes en 20 jongens, alle kinderen zitten in groep 7 en zijn daarmee tussen de 9 en 11 jaar oud. Veel van de geïnteresseerde kinderen hebben in de leerlingenraad gezeten of zitten daar nog steeds in.

De kandidaten hebben hun kunsten moeten laten zien op drie onderdelen. Ze knipten samen met wethouder Gert-Jan Schotanus het lintje door bij de boom van de Boomfeestdag en hingen hun tip voor een schonere wereld in de boom. Ze hielden een speech in de raadszaal voor de Kinderraad. En ze gaven een interview aan een journaliste van Algemeen Dagblad.

In de jury zaten alle kinderen uit de Kinderraad, raadslid Lisette Godart (Nieuw Elan), Danielle van den Beemt van de Morgenwijzer, raadslid Elise Braat (VVD), raadslid Jose Huls (GroenLinks), raadslid Johan Wijnhorst (CDA) en Romaissa Magouh als oud-kinderburgemeester uit Gouda. Burgemeester Spies en wethouder Gert-Jan Schotanus hebben niet meegestemd maar de selectiemiddag begeleid.

De laatste zes kandidaten waren:

- Marijse Vogel, 10 jaar oud van basisschool De Meridiaan, Alphen aan den Rijn

- Charlotte Winkelaar, 9 jaar oud van basisschool Vianova, Alphen aan den Rijn

- Elmehdi Sassa, 11 jaar oud van basisschool Arnoldus van Os, Benthuizen

- Jialina Mercado Reyers, 10 jaar oud van vrije school Ridderspoor, Alphen aan den Rijn

- Day van der Pijl, 10 jaar oud, van basisschool De Rank, Alphen aan den Rijn

- Jop Gordijn, 10 jaar oud, basisschool de Springplank, Hazerswoude Dorp

De kandidaten werden begeleid door coaches langs de drie jury-onderdelen

  • Inge van Oostende (gebiedsadviseur gemeente Alphen aan den Rijn) voor Marijse
  • Richard Brommers (voorzitter van Stichting Jeugdwerk Hazerswoude-Rijndijk) voor Jop
  • Nettie Meijdam (sportcoach van AAV 36) voor Day
  • Vera van der Kroef (actief in vele jeugdactiviteiten in Benthuizen) voor Charlotte
  • Hans Keller (schoolagent Ridderveld) voor Jialina
  • Marko Stanic (jeugdwerker Boskoop) voor Elmehdi

Elmehdi is het hele jaar 2020 de kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn. Ongeveer één keer per maand gaat de kinderburgemeester op pad. Ook is hij voorzitter van de eerste kinderraad. De kinderraad geeft vier keer per jaar aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders hun mening over alles wat hen bezighoudt. De onderwerpen beslissen ze zelf. Natuurlijk krijgen ze daarbij hulp van de burgemeester en ambtenaren van de gemeente. Het werk als kinderburgemeester mag nooit ten koste gaan van school, sport of andere dingen die belangrijk zijn. Dat regelt de gemeente met de (ouders/ verzorgers van) kinderraad en kinderburgemeester.
Reacties


Ook interessant