Elmehdi Sassa - DOEN!

Groots dromen, klein beginnen


Elmehdi Sassa was nog maar een week in functie als kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn of hij was alweer aanwezig op een bijeenkomst over een speeltuin in Ridderveld. Samen met een aantal kinderen uit de Steinenbuurt werkte hij aan een nieuw ontwerp. Elmehdi’s directe collega, burgemeester Spies, kwam samen met wethouder Schotanus ook een kijkje nemen. 

‘Spelen is gezond’

Elmehdi heeft een turbulente week achter de rug. De jury noemde hem ‘De nieuwe Aboutaleb’ en als het aan hemzelf ligt, gaat hij later ook echt de politiek in. In zijn plannen voor de toekomst vraagt Elmehdi meer aandacht voor pesten en voor het milieu, en hij noemt ook de speeltuinen als een prioriteit: “Kinderen moeten daarover meedenken, want volwassenen spelen toch nooit in een speeltuin? Ik vind het belangrijk dat de toestellen origineel zijn, zodat je het spelen niet snel zat wordt. Een glijbaan hebben we al dertig jaar. Vandaag kunnen de buurtkinderen hun ideeën op de computer uitwerken met het programma ‘Speeltuinbouwer’. Vervolgens kiezen we daaruit het winnende ontwerp. Ik ben benieuwd wat het wordt!”

‘Laten we met z’n allen wat doen!’

Debby Koelewijn en Denise Beverloo zijn de initiatiefnemers van de vernieuwde speeltuin in Weerdestein/Zuylestein. Denise: “Ik ben geboren en getogen in deze wijk. Nu ik zelf kleine kinderen heb, ben ik er weer naartoe verhuisd. De speeltuin is gelegen op een heerlijke, autovrije plek, maar hij is wel erg verouderd. Het kost veel geld om de boel op te knappen en de gemeente heeft ook maar een beperkt budget. Daarom hebben we brieven in de wijk verspreid en zijn we een social media campagne gestart om ideeën te verzamelen.” Debby vult haar buurvrouw aan: “We hebben ook een Halloweenfeest georganiseerd, en de opkomst was overweldigend. Buurtbewoners vinden het leuk om met elkaar naar buiten te gaan en iets met z’n allen te doen. Dat de kinderen nu mogen meedenken over het ontwerp, is natuurlijk helemaal fantastisch. Als het plan straks verwezenlijkt wordt, gaan we er nog veel meer leuke activiteiten organiseren voor jong en oud.”

‘Samen spelen is samen leven’

Vincent Verbeek werkt bij de gemeente als beheerder Speeltuinen: “Het klopt dat veel speeltoestellen aan vervanging toe zijn, maar dat kun je op verschillende manieren aanpakken. We zijn nu bezig met nieuw beleid, waarin we met minder geld meer functionaliteit willen bieden. Uit ervaring weten we dat grote speellocaties beter worden bezocht. Daar komen verschillende culturen bij elkaar en ontstaat saamhorigheid. Het zou dus goed kunnen dat we meer gaan samenvoegen. Daarnaast komen er nieuwe, creatieve toestellen op de markt. Een moeder vroeg me laatst of we ook iets voor haar gehandicapte dochter konden toevoegen aan een speeltuinontwerp voor De Eendenkooi. Vanuit haar rolstoel kon ze immers nergens mee spelen. Die vraag bracht ons op het idee om ook eens na te denken over toestellen die bijvoorbeeld muziek of geluid maken. Zo blijven we steeds kijken naar nieuwe alternatieven die het spelen voor iedereen mogelijk maken.”

Dit artikel leest u ook in het blad DOEN!, een uitgave van Gemeente Alphen aan den Rijn. 
Tekst: Esther Daniels

Fotografie: Hans Doderer
Reacties


Ook interessant