zonneweide Pure Energie

Grootste zonneweide van Alphen aan den Rijn geopend


Met een feestelijke opening door groenste energiebedrijf Pure Energie en burgemeester Liesbeth Spies, is de zonneweide aan de Voorweg in Hazerswoude-Dorp officieel in gebruik genomen.

De toenmalige kwekerij van Cees Lourier levert niet langer gewassen, maar kilowatts. Twee hectare groot is het met zonnepanelen bedekte stuk grond. Daarmee is het eerste zonnepark in de gemeente Alphen aan den Rijn van flinke omvang. 

Groene doelstellingen

Vier jaar geleden meldde initiatiefnemer Cees Lourier zich bij de gemeente met zijn plan voor de aanleg van de zonneweide. Wat eenvoudig leek, bleek in de praktijk toch een lastige opgave. Het zonnepark paste immers niet in het bestemmingsplan en vanwege de slappe bodem konden de zonnepanelen niet zomaar aan de Voorweg worden geplaatst. Met behulp van het sluiten van een Green Deal tussen de gemeente en energieleverancier Pure Energie ligt het zonnepark er nu.

Energiebesparing

De 4.744 panelen aan de Voorweg wekken net zoveel energie op als 480 gemiddelde huishoudens verbruiken en staat gelijk aan 1,5 miljoen kilowatt uur. De gemeente koopt de stroom van het zonnepark en gebruikt deze voor de gemeentelijke panden.
Reacties


Ook interessant