Kom Binnen - DOEN!

Kom binnen!


De El Fath moskee aan de Sportlaan is veel meer dan alleen een gebedsruimte. Met diverse activiteiten investeren de vrijwilligers in een leefbare, veilige wijk, waarin mensen zich betrokken voelen bij elkaar. Daarbij spelen de grenzen van geloof en cultuur amper een rol; álle Alphenaren zijn van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen.

Samen aan de ontbijttafel

Saida Yachou, lid van de vrouwencommissie, noemt als voorbeeld het maandelijkse inloopontbijt: “Moeders van onze moskee koken dan allerlei heerlijke hapjes, waarna alle gasten plaatsnemen aan een lange buffettafel. Deelnemers aan het ontbijt betalen slechts een geringe onkostenvergoeding. De laatste keer waren we met wel honderd vrouwen, en dat waren echt niet alleen maar moslima’s. Iedereen is welkom, want onze moskee is een openbaar gebouw. We zien dat mensen best nieuwsgierig zijn, maar dat de drempel om ons te benaderen vaak nog hoog is. Kom gewoon eens kijken en vraag wat je wilt vragen: dat leidt tot meer begrip voor elkaars levenswijze, en dat is in deze tijden van negatieve berichtgeving hard nodig.”

Lach op het gezicht

Haar broer Mohammedi is bestuurssecretaris: “Wij vinden het belangrijk om een positieve rol te spelen in de wijk. Daarom houdt de wijkagent hier regelmatig een inloopspreekuur. We geven ook steeds vaker rondleidingen, bijvoorbeeld aan scholen. De imam geeft dan uitleg over de islam en over onze gebruiken. Het is voor ons heel belangrijk om jongeren betrokken te houden, want wat je ook gelooft, het gaat erom hoe we met elkaar omgaan.
Wanneer je iets meekrijgt van die normen en waarden, word je ook zuiniger op je omgeving. Waarom zou je afstandelijk en boos doen naar elkaar? Wij zeggen: ‘Een lach op het gezicht van de ander is het mooiste wat er is.’ Respecteer en accepteer elkaar.”

Goed doen

Saida vertelt waarom vrijwilligerswerk zo belangrijk is: “Wij zeggen: ‘Fissabili Allah’: doe iets op het pad van God, in zijn geest. Niet om jezelf te plezieren of om er iets voor terug te krijgen, maar gewoon om goed te doen. De wereld zou een stuk mooier en minder eenzaam zijn als we die gedachte als leidraad nemen.” 

Dit artikel leest u ook in het blad DOEN!, een uitgave van Gemeente Alphen aan den Rijn. 
Tekst: Esther Daniels

Fotografie: Hans Doderer
Reacties


Ook interessant