Een dameslintje voro een lid in de Orde van Oranje Nassau

Koninklijke onderscheiding voor de heer en mevrouw Pos


De heer en mevrouw Pos uit Benthuizen ontvingen op 12 september 2020 uit handen van burgemeester Liesbeth Spies een koninklijke onderscheiding (lintje).

Het echtpaar is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar Pos ontving de koninklijke onderscheidingen voor hun vrijwilligerswerk voor de Historische Kring Benthuizen. De heer Pos is sinds de oprichting in 1988 betrokken bij de Historische Kring. Hij is voorzitter van de werkgroep Historie en beschikt over een grote kennis van de geschiedenis van Benthuizen en zijn inwoners. Samen met andere vrijwilligers beheert de heer Pos een uitgebreid fotoarchief van meer dan 10.000 foto’s van Benthuizen en zijn inwoners vanaf 1850. Als er oude foto’s aan de vereniging worden gegeven, zoekt hij precies uit wie erop staat. Ook verzorgt de heer Pos de ledenadministratie en is hij betrokken bij de uitgave van het tijdschrift Benthuizer Turfje, dat drie keer per jaar wordt uitgebracht.

De heer Pos is elke woensdag en zaterdagmiddag aanwezig in de Oudheidskamer, een ruimte waar wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd, om vragen van leden en bezoekers te beantwoorden. Bij de Oudheidskamer zit ook een in oude stijl ingerichte Winkel van Sinkel, een winkeltje met een authentieke winkelinventaris waar ouderwets snoepgoed en andere presentjes worden verkocht.
Mevrouw Pos is vanaf de oprichting van de winkel in 1994 de coördinator van deze activiteit binnen de Historische Kring. Onder haar leiding is de winkel een groot succes geworden. Zij krijgt hierbij hulp van haar echtgenoot. In de winkel verzorgt mevrouw Pos de inkoop van het snoepgoed en maakt zelf allerlei dingen die verkocht kunnen worden. Daarbij maakt zijn creatief gebruik van het snoepgoed uit de winkel, maar ook van ingrediënten uit eigen tuin of van de plaatselijke imker. Ook maakt zij tafelkleden, schortjes en pannenlappen.
Reacties


Ook interessant