Levenslicht van Daan Roosegaarde

Kunstwerk ‘Levenslicht’ in het gemeentehuis


Woensdag 22 januari om 17.00 uur onthult burgemeester Liesbeth Spies samen met kinderburgemeester Elmehdi Sassa het tijdelijke kunstwerk ‘Levenslicht’.

Het tijdelijke kunstwerk is van 22 tot en met 31 januari voor iedereen te bezichtigen in het atrium van het gemeentehuis. Het bestaat uit lichtgevende stenen die de afgevoerde Joodse, Roma en Sinti inwoners vertegenwoordigen. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.

Nooit vergeten

We vergeten zo niet dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten. De stenen worden op donderdag 16 januari eerst in Rotterdam als één groot monument gepresenteerd. Daarna waaieren de stenen uit over alle gemeenten vanwaar inwoners zijn weggevoerd.

Kunstenaar Daan Roosegaarde liet zich inspireren

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft daarom kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd ter gelegenheid hiervan een speciaal landelijk, tijdelijk kunstwerk te creëren. Roosegaarde liet zich inspireren door de Joodse traditie om (kiezel)steentjes op graven en Holocaustmonumenten te plaatsen. Het kunstwerk ‘Levenslicht’ bestaat uit 104 duizend ‘lichtgevende’ stenen om dat aantal slachtoffers van de Holocaust te herdenken.
Reacties


Ook interessant