moedermetkind

Moeder met kind is terug


Voordat het Thorbeckeplein in Alphen aan den Rijn op de schop ging, stond op de toenmalige brug naar de Van Mandersloostraat een kunstwerk: Moeder met kind. Het bronzen beeld is vrijdag 14 december door wethouder Leo Maat en de heer Jan Zeeman, die het beeld oorspronkelijk schonk aan de Alphenaren, weer onthuld langs de Oude Rijn, nu op de trappen van de hoek van de Aarkade en de Anne Frankkade. Ze staat met haar gezicht naar de passanten op de kade.

Het beeld is oorspronkelijk aan de gemeente geschonken om de ingebruikname van de winkel van Zeeman aan de Van Mandersloostraat te vieren. De gedachte die de heer Zeeman met het beeld wilde uitdrukken was het schenken van leven.

De kunstenaar, Theo van der Nahmer (1917), werd een van de bekendste kunstenaars van de Nieuwe Haagse School. Bij voorkeur werkte hij in was. Het boetseren, het als het ware 'opbouwen' met kleine stukjes was van het beeld totdat het de gewenste vorm had gekregen, gaf hem de artistieke vrijheid die hij zocht. De voltooide wassen beelden goot hij zelf af in brons volgens de cire-perdue methode. De sculpturen zijn wel omschreven als ‘opgewekte, geestige spooksels’. Ondanks de zwaarte van het brons hebben ze een merkwaardig licht karakter. Het kleinere werk, waarin hij zich de meeste vrijheid veroorloofde, grenst aan het karikaturale. Het is van een uitbundige expressiviteit. 

Van der Nahmer is in 1989 overleden. In onze openbare ruimte staan nog twee beelden van zijn hand: Frederik Barbarossa in de Brugstraat in Zwammerdam, en Ballend meisje aan het Kroospad/Polderpeil in Alphen aan den Rijn.
Reacties


Ook interessant