Foto corona informatiepunt.jpg

Nieuwbrief nr. 6 - 25 maart 2020


Ondernemend Alphen aan den Rijn,

In onze nieuwsbrief houden wij u steeds op de hoogte van de meeste recente ontwikkelingen, van de maatregelen die de Rijksoverheid en de gemeente hebben getroffen en van de inspirerende initiatieven die in de maatschappij ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 
De kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen is uiteraard ook via www.edbalphen.nl/corona beschikbaar met het laatste nieuws en relevante informatie en biedt een overzicht van alle landelijke en gemeentelijke regelingen die er voor ondernemers zijn.

In deze nieuwsbrief:
1. Update uit de kerngroep
2. Video: We doen het samen! 
3. Aanvraagformulier ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemer (Tozo)'
4. UPDATE: Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen t/m 31 augustus  
5. Bericht van Greenports Nederland - Uniform formulier voor registratie schade Coronacrisis 
6. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan
7. Tips voor Alphenaren van #AlphenLinkt: zó help je ondernemers de crisis door! 
8. Open brief aan de inwoners van Alphen aan den Rijn 
9. Video: Heb elkaar lief. Houd afstand.

Pas goed op elkaar!

Kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen

NB: Weet je iemand die deze nieuwsbrief ook wilt ontvangen? Mail even naar info@edbalphen.nl en wij voegen het mailadres toe. Delen van deze nieuwsbrief wordt zeker op prijs gesteld.
De nieuwsbrief wordt de komende periode op de maandag, woensdag en vrijdag verstuurd.

Direct naar het Corona Informatiepunt voor Ondernemers in Alphen aan den Rijn 

1.   Update uit de kerngroep 
Ondernemend Alphen aan den Rijn, 
In onze nieuwsbrief houden wij u steeds op de hoogte van de meeste recente ontwikkelingen, de maatregelen die de Rijksoverheid en de gemeente hebben getroffen en houden wij u op de hoogte van inspirerende initiatieven die in de maatschappij ontstaan om elkaar in deze periode te ondersteunen. 
De kerngroep Coronacrisis Ondernemend Alphen blijft via deze nieuwsbrief en uiteraard ook via www.edbalphen.nl/corona communiceren.

Wat horen en ervaren we zoal in de afgelopen dagen? 
• Opdrachten voor met name de flexibele schil in de arbeidsmarkt worden in grote aantallen geannuleerd. Niet alleen in de sectoren die vanwege de restricties verplicht dicht zijn, maar ook in diverse andere sectoren.
• Veel ondernemers geven aan in directe liquiditeitsproblemen te komen en een langere periode zonder inkomen niet te kunnen overbruggen.
• Ervaringen van ondernemers met verhuurders van OG om te komen tot gewijzigde huurafspraken lopen zeer uiteen.
• Veel ondernemers zetten in op gewijzigde verkoopconcepten en doen een oproep aan de gemeente/overheidsinstanties voor versnelde afhandeling van de noodzakelijke vergunningen of ontheffingen. 
• Een ongelooflijke drive van ondernemers te blijven ondernemen, hun personeel aan het werk te houden, hun klanten te blijven bedienen, kortom hun onderneming overeind te houden .....

Onzekerheid en onduidelijkheid zijn de rode draden die de Kerngroep ervaart uit de signalen van Ondernemend Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. De onzekerheid is een feit waar we niet omheen kunnen.  
Onduidelijkheid daarentegen kan je wegnemen. Ook in het debat in de Tweede Kamer vandaag kwam dit aan de orde met de oproep tot een snelle en soepele uitvoering van de overheidsmaatregelen die zijn genomen om banen en inkomens te redden.  
Met de verruiming in betaaltermijn, uitstelregeling en de mogelijkheid om aanslagen gespreid te betalen geeft de gemeente daarbij een belangrijk signaal van ondersteuning aan ondernemend Alphen. Maar ook doordat de gemeente haar rekeningen versneld heeft betaald. In de nieuwsbrief van vandaag hier ook meer over (bericht van de gemeente). 
De oplossing kan echter niet alleen komen van de gemeente en/of de overheid. In gezamenlijkheid kunnen we deze situatie het hoofd bieden. Door als opdrachtgever je opdracht nu niet in te trekken. Door als klant de rekening even sneller te betalen. Door als leverancier de betaaltermijn iets te verruimen. Door als werkgever, als het niet hoeft, het personeel niet te ontslaan. Unilever gaf gister het goede voorbeeld. Volgt u ook? 

Joost Berkhout

Corona Informatiepunt Ondernemend Alphen

Logo Corona Informatiepunt voor ondernemers.png

2. Video: We doen het samen!
Het zijn onzekere tijden. Vreemde tijden ook. Met uitgestorven straten en lege terrassen. Stille winkels en dichte restaurants. Maar tegelijkertijd zit Alphen aan den Rijn niet bij de pakken neer. We halen alles uit de kast om elkaar steunen. En daar is ook deze video voor bedoeld. Als hart onder de riem. Op weg naar betere tijden. We doen het samen!

Video We doen het samen.PNG

Klik hier, bekijk (en deel) de video.

3. Aanvraagformulier ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemer (Tozo)' deze week beschikbaar bij de gemeente  
Door alle maatregelen tegen het coronavirus staat het inkomen en het voortbestaan van de onderneming van veel ondernemers en zzp’ers onder druk. Vanuit het Rijk is daarom besloten de huidige Bbz-regeling te verruimen. Deze regeling gaat sinds kort verder onder de naam ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). De uitvoering hiervan ligt bij de gemeenten. We krijgen op dit moment veel vragen binnen over deze regeling. Deze vragen hebben vooral betrekking op de wijze waarop een aanvraag gedaan kan worden. Graag informeren wij u hierbij over de laatste stand van zaken. Lees hier het hele bericht

4. UPDATE: Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen t/m 31 augustus
Gemeente Alphen aan den Rijn geeft ondernemers en zelfstandigen meer ruimte om lokale belastingen te betalen. De samenleving wordt hard getroffen door de gevolgen en maatregelen van het coronavirus. Samen met de landelijke overheid doet de gemeente Alphen aan den Rijn er alles aan om de effecten van deze crisis zoveel mogelijk op te vangen. Om de ondernemers van Alphen aan den Rijn te ondersteunen zijn vanuit gemeentebelastingen extra maatregelen genomen.  Lees hier het hele bericht. 
Ga direct naar de regeling

5. Bericht van Greenports Nederland - Uniform formulier voor registratie schade Coronacrisis 
Ondernemers in de tuinbouw kunnen op een uniforme wijze registreren welke schade ze lijden door de Coronacrisis. De Taskforce Financiën van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw stelde het formulier met handleiding op; via de diverse aangesloten organisaties krijgt het breed verspreiding naar ondernemers. Bij hen is grote behoefte aan deugdelijke, uniforme en praktische schaderegistratie. Het formulier is zowel voor ondernemers in de teelt als bij de handel geschikt. Lees hier het hele bericht

6. Inspiratie - Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan  
We zien steeds meer goede en inspirerende initiatieven voorbijkomen. Zo doneerden Tandtechnisch Centrum Vitalis, Tandheelkundig Centrum Koraalzwam, Mond en Welzijn en Elysee Dental hun beschermingsmiddelen/mondmaskers. Een prachtig initiatief waarmee zij echt verschil maken!   
Ook is Winkeleninalphen.nl opgezet. Een mooi initiatief om onze lokale winkeliers te helpen. Zij kunnen op www.winkeleninalphen.nl hun producten online verkopen in deze moeilijke tijd (geheel gratis voor ondernemers uit Alphen aan den Rijn). Winkeliers die willen aansluiten kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0172-421411 of info@winkeleninalphen.nl
Bekijk hier meer inspirerende voorbeelden

7. Tips voor Alphenaren van #AlphenLinkt: zó help je ondernemers de crisis door! 
De coronacrisis bezorgt ondernemend Alphen grote uitdagingen. Denk aan restaurants en kappers die hun deuren moeten sluiten. En winkeliers die de omzet flink zien teruglopen. Jij kunt – als consument – veel voor hen betekenen. Lees verder

8.  Open brief aan de inwoners van Alphen aan den Rijn 
Onlangs verstuurden de burgemeester en fractievoorzitters van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn een open brief aan de inwoners van Alphen aan den Rijn. 
Lees hier de open brief

Tot slot:
9. Video: Heb elkaar lief. Houd afstand.

Video Houd afstand.PNG
Bekijk hier de video (en deel)
Reacties


Ook interessant