Rechtbank

OM eist hulp voor 20-jarige die moeder in nek stak


Op 15 juli 2019 stak een 20-jarige Alphenaar met psychische problemen zijn moeder in haar nek. Tijdens de rechtszitting op woensdag 22 januari eiste het Openbaar Ministerie (OM) tbs met voorwaarden. De advocaat van de Alphenaar vond dit middel te zwaar.

Op 15 juli 2019 lag de moeder van de 20-jarige ’s ochtends nog te slapen toen hij opeens op haar zat en zijn moeder met een dolk in haar nek stak. Dit was de moeder bijna fataal geworden, het scheelde namelijk niet veel of de slagader was geraakt. De wond was drie centimeter diep.

Psychische problemen

De Alphenaar herinnert zich weinig van het incident. In de rechtbank vertelt hij dat hij zijn moeder nooit iets aan zou doen. Zelf gaf hij aan dat hij graag geholpen wil worden. De 20-jarige, geboren in Georgië, heeft een verleden met psychische problemen. In zijn geboorteland is hij twee keer opgenomen geweest, nam hij niet altijd zijn medicijnen en blowde hij om rustig te worden. Na het blowen gebeurden er vaak dingen waar hij later niets meer van wist.

De eis

Het OM eiste geen cel, met de reden dat dit de 20-jarige niet zal gaan helpen. In plaats daarvan eist het OM tbs met voorwaarden, wat tevens door deskundigen wordt aangeraden. Dit houdt in dat de Alphenaar intensieve behandeling moet ondergaan in een gespecialiseerde kliniek. Ook moet hij zijn medicijnen consequent innemen, stoppen met blowen, naar de dagbesteding en mogelijk meewerken aan schuldhulp. De advocaat van de Alphenaar vindt dit een te zwaar middel, omdat hij bang is dat de 20-jarige bij het schenden van de voorwaarden gedwongen kan worden opgenomen.

De uitspraak is op woensdag 5 februari.
Reacties