Aardwarmte

Onderzoek in diepe bodem voor mogelijke winning aardwarmte


Van medio september tot begin oktober 2020 vindt er in een deel van de gemeente Alphen aan den Rijn een onderzoek naar de mogelijke winning van aardwarmte plaats.

Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden (in een straal van 300 m2) ontvangen een brief aan huis van de aannemer die de werkzaamheden gaat verrichten. Zij krijgen deze brief vlak voordat de boorploeg het veld ingaat. De planning van de werkzaamheden kan namelijk nog veranderen bij slecht weer en is daarom lastig voorspelbaar.

Wat is aardwarmte?

In het Nationaal Klimaatakkoord is afgesproken dat we de CO2-uitstoot drastisch willen verminderen om zo te voorkomen dat de aarde nog verder opwarmt. Aardwarmte is van groot belang voor deze energietransitie in Nederland. Wat is aardwarmte precies? Diep in de ondergrond van onze aarde is het warm. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het daar is. Het warme water dat zich diep in de aarde bevindt, kunnen we benutten om huizen, kantoren en bedrijven te verwarmen. We pompen het water op, verwarmen er onze huizen mee en na gebruik brengen we het afgekoelde water weer terug in de aarde waar het van nature weer opwarmt. Zo is aardwarmte een constante en duurzame bron van energie. Glastuinbouwers maken hier al veel gebruik van.

Landelijk onderzoek

Om inzicht te krijgen in de landelijke mogelijkheden van aardwarmte heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opdracht gegeven tot een onderzoek (SCAN). Het doel van dit onderzoek is om te bepalen waar de diepe bodem in Nederland mogelijk geschikt is voor de winning van aardwarmte. Deze gegevens kunnen wij als gemeente Alphen aan den Rijn later weer gebruiken.

Dit onderzoek naar aardwarmte noemen we seismisch onderzoek. Bij seismisch onderzoek brengen we geluidsgolven de bodem in om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in beeld te brengen. Wanneer de geluidsgolven de grond inkomen, kan in de directe omgeving een doffe plof te horen zijn. Van dichtbij is het ook mogelijk om lichte trillingen te ervaren. De bewoners en bedrijven in de directe omgeving krijgen altijd voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden informatie over wat het seismisch onderzoek voor hen betekent.

Onderzoek in de gemeente Alphen aan den Rijn

Een van de onderzoekslijnen loopt door een gedeelte van de gemeente Alphen aan den Rijn. De lijn komt vanuit Nieuwkoop onze gemeentegrens binnen en loopt voornamelijk door de polder en een klein gedeelte door de bebouwde kom in de omgeving van Boskoop.
Reacties


Ook interessant