Ontdek Alphen aan den Rijn in de Romeinse tijd

Ontdek Alphen aan den Rijn in de Romeinse tijd


Wist u dat er onder uw voeten op heel veel plekken in Alphen aan den Rijn allerlei resten zijn gevonden uit de Romeinse tijd? Bent u benieuwd naar wat er allemaal is gevonden en wilt u dat zien? Kom dan naar de legertent in het Atrium van het Gemeentehuis in Alphen aan den Rijn (tot en met 23 maart). Archeologen vertellen over de oude Romeinse opgravingen.

Wilt u echt Romeins aardewerk en metalen voorwerpen vasthouden of 2000 jaar oude dierenbotten onderzoeken? Leer hoe u aardewerk onderzoekt, scherven sorteert, welke scherven bij elkaar horen, hoe specialisten het dateren. U leert ook botten van dieren onderscheiden: wat is van een koe, wat van een schaap, en welk deel is van het dier? Of leer metalen voorwerpen sorteren, wegen, meten.

Kom naar het Atrium van het Gemeentehuis in Alphen aan den Rijn

Periode: tot en met 23 maart
Dagen: op dinsdag, woensdag en donderdag
Tijden: 10.00 uur tot 16.00 uur
Adres: Stadhuisplein 1

Let op: het Atrium is voor invaliden minder toegankelijk.

Even wat geschiedenisles

Alphen aan den Rijn heette in de Romeinse tijd Albaniana. In hartje Alphen, op de plek van de H&M, McDonald’s, Intertoys en Specsavers, stond ooit een Romeins fort. Dat heette Castellum. Rond dat fort lag een kampdorp (vicus), waar handelaren, ambachtslieden, familie van de soldaten woonden en werkten. Resten hiervan zijn bij verschillende archeologische opgravingen vanaf de jaren 1950 gevonden: op de plek van de ING-bank, de Hoogvliet en de Adventskerk. En op allerlei adressen in de Julianastraat. Ook op het terrein waar de Samsomdrukkerij stond, aan de Wilhelminalaan. Wat gebeurde er in de vicus? Weten we wie er woonden? Wanneer was dat dorp er eigenlijk? Ook dat ontdekt u in het Atrium.
Reacties

Locatie


Ook interessant