Ottervoorzieningen Ziendeweg

Ottervoorzieningen Ziendeweg


Op 20 april start Gemeente Alphen aan den Rijn met de aanleg van ottervoorzieningen in de Ziendeweg in Zwammerdam. Deze voorzieningen zijn maatwerk op het gedrag van de otter: droge buizen waar het kan, een snelheidsverlaging op plekken waar geen buis kan of niet doelmatig is.

Ter hoogte van het Zuideinde en ter hoogte van de Grote Wetering worden buizen in de weg aangebracht. In het weggedeelte daartussen worden drempels aangebracht en wordt de maximum snelheid teruggebracht naar 30 km per uur.
De werkzaamheden duren tot eind mei 2020. Tijdens de werkzaamheden zijn delen van de Ziendeweg voor het verkeer afgesloten en worden omleidingsroutes worden ingesteld. Voor fietsverkeer wordt een uitzondering gemaakt.

Otters geboren

Er zijn op dit moment ongeveer 10 otters in de Nieuwkoopse plassen. De otters gebruiken de polders rondom de plassen ook als leefgebied. Bij het oversteken van wegen vallen veel slachtoffers onder deze beschermde dieren.

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is blij dat Gemeente Alphen aan den Rijn deze beschermingsmaatregelen neemt. “We vermoeden dus dat er ongeveer 10 otters rond de Nieuwkoopse Plassen leven. Daarvan is vorig jaar 20% doodgereden op de Ziendeweg. Wil je de otter een toekomst geven in het Groene Hart, dan moet je de grootste gevaren – zoals bij de Ziendeweg – wegnemen.” Hij is blij dat vóór de zomer van 2020 de faunapassages op de Ziendeweg op orde zijn. “Onze vrijwilligers hebben begin november 2019 beelden gemaakt van een ottermoeder met 2 jongen. Zodra de jongen een eigen territorium zoeken, zullen ze vast ook de Ziendeweg willen kruisen. Dan dat kan nu een stuk veiliger.”
Reacties


Ook interessant