Kinderburgemeester logo.JPG

Plan Kinderburgemeester en Kinderraad ter goedkeuring in de gemeenteraad


Na de herfstvakantie wil Gemeente Alphen aan den Rijn starten met de werving van de eerste Kinderburgemeester en Kinderraad van de gemeente. Daarmee wordt er invulling gegeven aan een motie van de gemeenteraad. Op 26 september liggen de plannen hiervoor ter goedkeuring in de gemeenteraad.    

Doel

Enerzijds is het de bedoeling kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met de democratische beginselen van onze rechtsstaat, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan lokale democratie en lokaal bestuur. Dit kan participatie in lokale democratie op latere leeftijd versterken. Anderzijds kan een kinderburgemeester een brug vormen tussen kinderen en de (gemeentelijke) politiek. Door de inzet van een kinderburgemeester en kinderraad krijgt het bestuur inzicht in hoe kinderen onze gemeente zien en wat zij belangrijk vinden.

Taken Kinderraad en Kinderburgemeester

Het voorstel is dat de Kinderraad vier keer per jaar bij elkaar komt en de gemeente adviseert op onderwerpen van hun eigen keuze. Daarbij worden ze natuurlijk nauw begeleid door experts van de gemeente en eventueel daarbuiten. De Kinderburgemeester zit de Kinderraad voor en heeft daarnaast maandelijks een meer ceremoniële functie, zoals het openen van het Vakantiespel of het vergezellen van de burgemeester bij een officieel optreden. 

Burgemeester Spies: ‘Er is geen mooier vak dan Burgemeester. Ik verheug me er heel erg op om komend jaar een collega bij te krijgen. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar de onderwerpen die de Kinderraad op onze agenda gaat zetten.”.

Werving en bekendmaking

De Kinderburgemeester en Kinderraad zullen heel 2020 hun functie gaan vervullen en starten in januari. De gemeente richt zich met name op kinderen in groep 7. De wervingscampagne voor de Kinderburgemeester start op 28 oktober en sluit op 17 november. Via de Alphense scholen wordt de Kinderraad gekozen. Op 20 november moet bekend zijn wie de Kinderburgemeester van 2020 wordt.
Reacties


Ook interessant