politie_josh (18).jpg

Politie tevreden met veiligheidsbeeld in Alphen


De politie is tevreden met het algemene veiligheidsbeeld in de gemeente Alphen aan den Rijn. “We doen het zo slecht nog niet”, aldus John Nieumeijer, teamchef Politie Alphen aan den Rijn.  

De politie heeft cijfers naar buiten gebracht over de veiligheid in Alphen van de eerste 7 maanden van 2019. Hieruit blijkt dat het aantal incidenten vrijwel gelijk is gebleven ten opzicht van dezelfde periode in 2018. Het aantal misdrijven is gestegen van 2143 in 2018 naar 2334 in 2019, wat vooral komt doordat er een toename is van het aantal misdrijven via internet.

De cijfers geven inzicht in cijfers met betrekking tot woninginbraken, overval en straatroof, voertuigcriminaliteit, ondernemers en bedrijvigheid, geweld, verkeersveiligheid en overlast. In de meeste gevallen geldt dat de totale criminaliteit is gedaald of gelijk is gebleven.

Verschuiving in aangiften
De politie geeft aan dat er in de afgelopen jaren bij sommige onderwerpen een verandering in aangiften heeft plaatsgevonden. Wat betreft voertuigcriminaliteit wordt er bijvoorbeeld meer aangifte gedaan van gestolen elektrische fietsen, terwijl er voorheen voornamelijk stadsfietsen werden gestolen.

Het aantal aangiftes van huiselijk geweld is afgenomen. Dit komt doordat de politie hier hoger op inzet. Dit komt onder andere doordat de burgemeester meer huisgeboden oplegt, waarbij het duo ook verplicht in gesprek moet gaan met een hulpverlener.

Landelijke trend
Uit de cijfers blijkt dat er een toename is in het aantal verdachten die wordt aangehouden voor rijden onder invloed. “Dit is een landelijke trend”, vertelt John Nieumeijer. “Momenteel zijn we met de gemeente bezig om de locaties in kaart te brengen waar veel ongelukken gebeuren, de zogenoemde hotspots. Per locatie zoeken we naar een passende maatregel.”

“Al met al vind ik dat we best tevreden mogen zijn met de cijfers,” vertelt de politiechef. “We komen nog steeds agenten tekort, dus we doen het zo slecht nog niet.”
Reacties


Ook interessant