VB_THUMB_HAN_DE_JAGER_08052020.jpg

Praatje aan de deur bij 80-plussers


Zo’n 120 vrijwilligers van het Rode Kruis, medewerkers van de gemeente en Tom in de buurt bellen donderdag en vrijdag aan bij bijna 3.000 tachtig-plussers in de gemeente Alphen aan den Rijn. En vragen aan de deur – op veilige afstand – hoe het met hen gaat. Hiermee willen gemeente, Tom in de buurt en Rode Kruis tachtig-plussers een hart onder de riem steken en bovendien wijzen op welke ondersteuning in de gemeente Alphen aan den Rijn beschikbaar is.

Hoe gaat het met Alphenaren van tachtig jaar en ouder? Al weken gaan de vaste activiteiten niet door. Uitjes zijn afgelast. Mensen ontvangen wordt ontraden. En het is ook niet mogelijk om even ergens een kopje koffie te drinken. Wat betekent dit voor deze oudere senioren die zelfstandig wonen? Gaat het goed met ze? Redden ze het – ook nu het zo lang duurt?

Praatje op afstand

De gemeente Alphen aan den Rijn, Tom in de buurt en Rode Kruis willen dit graag weten. Daarom organiseren ze 7 en 8 mei een huis-aan-huisactie. Er wordt aangebeld bij tachtig-plussers. Tijdens een praatje op afstand wordt gevraagd hoe het met hen gaat en waar deze oudere senioren mee zitten en tegenaan lopen. Ze worden gewezen op de ondersteuningsmogelijkheden en hulpvragen die tijdens het gesprek naar boven komen, worden doorgezet – waar nodig.

Volop ondersteuning beschikbaar

Het is momenteel niet mogelijk om op het Serviceplein van de gemeente binnen te lopen met een vraag. Ook de locaties van Tom in de buurt zijn dicht. Telefonisch en online zijn zowel gemeente als Tom in de buurt  goed te bereiken. Maar maken ouderen daar gebruik van? Trekken tachtig-plussers aan de bel als ze ondersteuning nodig hebben? Weten ze welke mogelijkheden er zijn?
Het Rode Kruis heeft een luisterlijn waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Weet iedereen van het bestaan? Wordt hier gebruik van gemaakt?

Presentje

De vrijwilligers komen niet met lege handen. Iedere tachtig-plusser ontvangt een presentje – een puzzelboekje met leuke tips. Dit boekje wordt bij voorkeur persoonlijk overhandigd, maar als niet wordt open gedaan, ligt het in de brievenbus.

 
Reacties


Ook interessant