Gehandicapten Parkeerapp Gemeente Alphen aan den Rijn.JPG

Primeur: mobiel parkeren met de gratis Gehandicapten Parkeerapp


Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een primeur. In deze gemeente is het als eerste mogelijk om te parkeren met een gratis gehandicaptenparkeerapp (GPA).

Wethouder Gert-Jan Schotanus: “Het is goed dat de app is ontwikkeld met ervaringsdeskundigen van stichting Wij Staan Op! Het belang van deze app is dat mensen hun gehandicaptenparkeerkaart en kenteken kunnen koppelen via de app, zodat zij mobiel een parkeeractie kunnen starten en beëindigen. Dit biedt veel voordelen en gebruikersgemak voor gehandicapten en vermindert de kans op diefstal van en fraude met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De app werkt verder net zoals andere mobiele parkeerapps”. 

Mensen kunnen de app niet zelf downloaden en activeren. Uiterlijk 1 september hebben alle houders van een GPK een brief van de gemeente ontvangen, waarin wordt uitgelegd hoe alles werkt.

Noodzaak Gehandicapten Parkeerapp

Het Centraal Inkoop Bureau (CIB) heeft samen met stichting Wij Staan Op! (belangenorganisatie voor jongvolwassenen met een fysieke handicap, die een inclusieve samenleving voor iedereen willen) de app ontwikkeld. Ewout van Haeften, directeur van het CIB is tevreden met de nieuwe app. “Digitaal kentekenparkeren met de GPA voor GPK-houders nu eindelijk mogelijk. Zo kunnen zij nu ook eenvoudig en zonder beperking digitaal parkeren.”

Jiska Stad-Ogier van stichting Wij Staan Op! is het daarmee eens: “Er was grote behoefte aan een dergelijke app. Door het ontbreken van landelijk beleid is een wirwar van parkeerregels ontstaan voor mensen met een GPK. Door de opkomst van kentekenparkeren en digitaal handhaven, wordt die chaos alleen maar groter. De GPA maakt spontaniteit weer mogelijk. Doordat deze de regels per gemeente inzichtelijk maakt en door een goede gebruiksvriendelijkheid, getest door ervaringsdeskundigen”.

In opdracht van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de mogelijkheid ontwikkeld om kentekens aan de GPK te koppelen. De GPA maakt gebruik van deze technologie.

Voordelen van de app

Het gebruik van de app biedt vele voordelen.

  • Bij het parkeren in gebied voor betaald parkeren en de blauwe zones, hoeft de GPA niet meer achter de voorruit te worden geplaatst. Alleen op de gehandicaptenparkeerplaatsen moet dat nog wel. Omdat de GPK bijna niet meer voor de voorruit gelegd hoeft te worden, is het risico op diefstal van en fraude met de kaart kleiner.
  • Door het digitaal koppelen van het kenteken van de auto aan de gehandicaptenparkeerkaart kan via de mobiel een parkeeractie worden gestart en beëindigd. In Alphen aan den Rijn hoeft u op straat nergens te betalen, maar moet u wel een actie starten om geen boete te ontvangen. Als u parkeert in een gemeente waar gehandicapten wel moeten betalen voor het parkeren, dan kan dat ook via deze app. In parkeergarages moet u gewoon een kaartje trekken en betalen.
  • De GPA kan ook door begeleiders (familieleden, vrienden, buren) van de gehandicapte worden gebruikt, omdat je op kenteken kunt parkeren.
  • Het verschil in regelgeving per gemeente is moeilijk te achterhalen. Vandaar dat deze regels ook in de app zijn opgenomen. Omdat Alphen aan den Rijn de eerste gemeente is die de app gaat gebruiken, werkt dit alleen nog in Alphen aan den Rijn. Maar de verwachting is dat meer gemeenten snel zullen volgen.

Veelgestelde vragen over de app, en de antwoorden.
Reacties


Ook interessant