Bokashi

Van bladafval naar bodemverbeteraar


Wat doen we met bladafval? U brengt het misschien naar een bladkorf of de gemeente maakt de straten bladvrij. Binnen de gemeente staan 180 bladkorven en die blijven tot half december staan.

Wij zijn blij met bladafval. Als experiment en op initiatief van VoedselPark Gnephoek en Eetbaar Alphen maken we van dit afval een veelbelovende bodemverbeteraar. Wij noemen dit het Bokashi experiment.

Wat is Bokashi?

Bokashi is een methode om het bladafval te verwerken tot bodemverbeteraar. Boskashi is gefermenteerd organisch materiaal, zoals blad, sloot- en bermmaaisel. Met fermentatie bedoelen we dat bladafval zonder zuurstof wordt verwerkt. Vergeleken met compostering, werkt fermenteren sneller en zonder verlies van organisch materiaal. Een filmpje over dit proces.

Duurzaam bezig

Duurzaamheid leeft in Alphen aan den Rijn. Steeds meer inwoners nemen maatregelen om te verduurzamen. Omdat ze dit belangrijk vinden, omdat het hen voordeel oplevert of gewoon omdat ze het leuk vinden om te doen. Ze gaan ook steeds vaker samen aan de slag. Bokashi is zeer geschikt voor stadlandbouwinitiatieven, zoals een gezamenlijke groententuin. 

Als gemeente ondersteunen we dit experiment en volgen de resultaten met veel belangstelling.

 

 




Reacties


Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken deze cookies alleen voor het verzamelen van analytische gegevens. Deze gegevens zijn volledig anoniem en uw privacy wordt hierin niet aangetast.