De eerste zak gebruiksklare Bokashi

Van bladafval tot bodemverbeteraar


In het najaar hebben we op initiatief van VoedselPark Gnephoek een deel van ons bladafval anders verwerkt. Daarmee hebben we een bodemverbeteraar (Bokashi) gemaakt die nu klaar is voor gebruik.

Door bladafval te verwerken tot bodemverbeteraar werken we circulair. Afval wordt weer grondstof. Het gebruik van Bokashi heeft nog meerdere voordelen:

  • Het is snel en eenvoudig te produceren, het is in tien weken klaar.
  • We behouden lokale voedingsstoffen.
  • Het is duurzamer en voordeliger dan afvoer of composteren.
  • Er is geen verlies van organisch materiaal
  • Het stimuleert bodemleven en bodemstructuur.
  • Onkruidzaden fermenteren en kiemen niet in Bokashi.
  • Het verrijkt de bodem met mineralen, sporenelementen en regeneratief bodemleven.
  • Het voorkomt groei van negatieve bacteriën en schimmels.

Vandaag nam wethouder Leo Maat de eerste zak gebruiksklare Bokashi in ontvangst. Deze wordt gebruikt bij VoedselPark Gnephoek. De komende periode onderzoeken we de effecten van Bokashi op deze locatie.

Eetbaar Alphen is een onderdeel van Duurzaam Alphen en zet zich in voor lokale voedselproductie via stadslandbouw en openbaar eetbaar groen. Bijvoorbeeld via dit initiatief gericht op bodemverrijking met lokale voedingsstoffen. Gezond voedsel groeit op gezonde bodem.




Reacties


Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken deze cookies alleen voor het verzamelen van analytische gegevens. Deze gegevens zijn volledig anoniem en uw privacy wordt hierin niet aangetast.