VOMOL

Veilig Omgaan Met Opvallende Landbouwvoertuigen


De groepen 7 en 8 van de basisscholen van een 5-tal scholen in Aarlanderveen, Zwammerdam, Benthuizen en Hazerswoude-Dorp krijgen in de periode tussen donderdag 14 november en woensdag 27 november verkeerslessen in het Veilig Omgaan Met Opvallende Landbouwvoertuigen.

Landbouwvoertuigen en kinderen zijn bijzondere verkeersdeelnemers

VOMOL is een educatief programma voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool die lopend of fietsend te maken krijgen met opvallend landbouwverkeer. Trekkers met machines kunnen een gevaar op de weg zijn en ongelukken hebben vaak een ernstige afloop. De slachtoffers vallen meestal onder de andere weggebruikers.
Met dit programma krijgen leerlingen inzicht in situaties en worden gevaren besproken, gezien vanuit de bestuurder van een trekker. Landbouwvoertuigen zijn groot, hebben veel ruimte nodig op de weg en hebben grote dode hoeken. Andere weggebruikers weten vaak niet wat ze moeten doen. 

Verkeerseducatie

Het programma heeft een theoretisch en praktisch deel. De les bestaat uit een theoretische inleiding waarbij de gevaren van landbouwverkeer worden besproken. Vervolgens maken leerlingen op het buitenterrein kennis met de voertuigen en krijgen ze inzicht in hun verkeerssituatie en inzicht in de situatie gezien vanuit de bestuurder van het landbouwvoertuig. Zaken als de dode hoek, uitzwenkruimte en het veilig passeren van dergelijke voertuigen komt aan bod.
De lessen zijn mede mogelijk gemaakt door Holland Rijnland, ROV Zuid-Holland, Provincie en Gemeente.
De lessen worden verzorgd door Rijschool Rijnland in samenwerking met leerlingen van landbouwopleidingen. Voets Boskoop zorgt dat er landbouwvoertuigen beschikbaar zijn voor het praktijkdeel van de les.

Meer informatie (PDF)
Reacties

Locatie


Ook interessant