Paden op, lanen in - DOEN!

Wandelclub in Boskoop loopt goed


In 2013 kampte Piet Vos met gezondheidsklachten. Toen huisarts Carlo van Tol het initiatief nam om te gaan wandelen met diabeten, sloot Piet zich daarbij aan. Inmiddels zet hij elke dag zo’n 20.000 stappen en is zijn gezondheid aanmerkelijk verbeterd. Wat ooit begon als een tijdelijk project, wordt nu gedragen door meer dan twintig enthousiaste wandelaars.

Suikervrij

“We zijn destijds gestart met vijf deelnemers, en altijd wandelde iemand van Medisch Centrum Parklaan met ons mee. Voor en na de wandeling werden onze bloedwaarden gecontroleerd en die begeleiding werkte enorm motiverend. Ik slikte toen nog vier pillen per dag en spoot 32 cc insuline. Tegenwoordig ben ik suikervrij en dat resultaat is volledig toe te schrijven aan meer beweging. Eerlijk gezegd vind ik wandelen helemaal niet zo leuk, en toch loop ik iedere dag drie keer een uur. Niet iedereen is zo fanatiek, maar op dinsdag- en vrijdagmiddag telt de groep toch zeker vijftien wandelaars.”

Stok achter de deur

“Wandelen is niet alleen gezond, het is ook een sociaal gebeuren. Je kletst met jan en alleman en drinkt samen een kop koffie. Als iemand ziek is, sturen we een kaartje, en als je niet komt zonder afmelding, vragen we toch altijd even na of alles in orde is. Dat sociale contact is voor velen een belangrijke stok achter de deur. De meeste deelnemers zijn 70-plussers, maar wandelen kun je tot op hoge leeftijd doen, omdat de kans op blessures gering is.”

Prima medicijn

“Dit jaar doen we ook mee aan de Diabetes Challenge. Met de hele club gaan we met een busje naar Den Haag om de vijf kilometer te lopen. Dat gaat niet zozeer om de medaille of de uitdaging, het is meer een gezellig dagje uit met elkaar. De huisartsenpost is nog steeds betrokken bij onze wandelclub, en voor de opstart heb je ook echt zo’n aanjager nodig. Verder is dit initiatief zo laagdrempelig dat anderen het goede voorbeeld gemakkelijk kunnen volgen. Dus ben je te zwaar, willen je knieën niet meer zo of zoek je een beetje aanspraak: ga gewoon lopen en zoek medewandelaars. Het is een prima medicijn tegen een heleboel klachten!”

Dit artikel leest u ook in het blad DOEN!, een uitgave van Gemeente Alphen aan den Rijn. 
Tekst: Esther Daniels

Fotografie: Hans Doderer
Reacties


Ook interessant