Wateroverlast

Wateroverlast in de regio Alphen aan den Rijn


Onze regio heeft vandaag aanzienlijk meer regenwater te verwerken dan verwacht werd.

In het zuid-oosten van onze gemeente (Boskoop) viel het meeste water; het gebied rond de Halve Raak en Rijneveld ervaart het meeste overlast, door de hoge waterstand in de sloten bij de kwekerijen. Vanuit richting Gouda is de afrit richting Ridderbuurt op de N207 bij Boskoop tot morgenochtend afgesloten. Ook de Spoelwijkerlaan in Boskoop is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Benthuizen is het langste droog gebleven. Het Hoogheemraadschap van Rijnland en Gemeente werken hard aan het verwerken van alle water. Rijnland heeft extra pompen geplaatst om het water in de sloten te laten zakken zodat het regenwater daarheen kan afstromen.
Gemeente houdt het waterpeil in de riolering overal nauwlettend in de gaten. Medewerkers van de gemeente zijn al de hele dag bezig om pompinstallaties werkend te houden en straatkolken en pompen schoon te houden.

Ervaart u wateroverlast?

Bij een gevaarlijke situatie, of wanneer u wateroverlast in huis heeft, belt u het alarmnummer 112.
Heeft u overlast maar is het niet gevaarlijk of ziet u schade in het openbaar gebied, dan belt u de gemeente op telefoonnummer 14 0172.
Heeft u schade aan uw eigendommen? Dan kunt u contact opnemen met uw verzekeraar.

Toekomstbestendig

In de Kerkstraat bij de Wereldwinkel in Boskoop bleef het nu, na jaren overlast en een reconstructie en een grotere vaste pomp, gelukkig droog. Gemeente heeft een overzicht van de locaties die de meeste kans op wateroverlast hebben. In de komende jaren wordt waar mogelijk de situatie daar aangepakt. Dat kan bijvoorbeeld in een geplande reconstructie van een straat meengenomen worden, om ook klaar te zijn voor de verwachte klimaatverandering.

Ook u kunt uw directe woonomgeving helpen het water beter te verwerken. Teveel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien. Vervang daarom (een deel van) uw tegels door beplanting of grind die wel regenwater opvangen. De website van Operatie Steenbreek geeft u hierover meer informatie.

Foto hieronder: Spoelwijkerlaan in Boskoop
Reacties


Ook interessant