John Jespers - DOEN!

Wie biet?


John Jespers woont al veertig jaar in Benthuizen en is naast een drukke baan altijd actief geweest als vrijwilliger. Als voorzitter van de evenementencommissie draagt hij onder meer bij aan de Sinterklaasviering, de hobbyshow, de avondvierdaagse, de viswedstrijd en natuurlijk: de bietenoptocht in oktober. 

Vrolijke koppies

“Dit jaar werd de bietenoptocht voor de 48e keer gelopen. Het is ooit begonnen als oogstfeest en al zijn we met de tijd meegegaan, de traditie is in essentie onveranderd. Natuurlijk, vroeger stopten we een kaarsje in de uitgeholde biet en tegenwoordig een ledlampje. En waar je de bieten toen gewoon ging ophalen bij de boer, worden ze nu uitgedeeld vanuit de organisatie, uitgehold en wel. Ouders hebben het tegenwoordig al druk genoeg. En toch, wat blijft, zijn al die vrolijke koppies van de kinderen in de optocht. Na afloop krijgen alle deelnemers een kleine verrassing en de mooiste biet wint een prijs. Zo gaat het al jaren en zo blijven we dat ook doen.”

Ons-kent-ons

“De kleinschaligheid van zo’n evenement spreekt veel mensen aan. We krijgen zelfs deelnemers uit Zoetermeer en Alphen aan den Rijn, die speciaal hiervoor naar Benthuizen komen. Ik heb het ook altijd leuk gevonden om als vrijwilliger een extra dimensie te geven aan die dorpse sfeer, het ons-kent-onsgevoel. En ja, ook hier merken we dat het lastiger wordt om jonge aanwas te krijgen voor vrijwilligerswerk, maar tot nu lukt het ons om ieder feest zijn eigen karakter mee te geven. 
Al kunnen we het draaiboek inmiddels dromen, we evalueren nog steeds ieder evenement, omdat het altijd beter kan. Tegenwoordig gaat alles snel en daardoor hebben tradities de neiging om weg te zakken. Hier proberen we die juist levend te houden met betrokkenheid en gemeenschapszin.”

Dit artikel leest u ook in het blad DOEN!, een uitgave van Gemeente Alphen aan den Rijn. 
Tekst: Esther Daniels

Fotografie: Hans Doderer
Reacties


Ook interessant