zaansrietveld_josh.jpg

Zaanse Rietveld wordt steeds mooier


Als het aan boswachter Jenny van Leeuwen ligt, wordt het natuurgebied het Zaanse Rietveld steeds mooier. Staatsbosbeheer is druk bezig met het opknappen van het gebied in Alphen aan den Rijn. Onder andere het regelbaar maken van het water wordt aangepakt.    

Waarom Staatsbosbeheer dit wilt? Op deze manier kan het Zaanse Rietveld per seizoen zo worden ingericht dat het de optimale omstadigheden heeft voor vogels en moerasvegetatie. Begin deze maand start de gemeente met het opknappen van het wandelpad langs het spoor. De opknapbeurt wordt mogelijk gemaakt door verschillende fondsen.

Vanaf volgende week gaan de eerste machines aan de slag, expres ná het broedseizoen. Eerst zal het gras worden gemaaid, dan wordt het betongranulaat opgehoogd met een laag schepzand en gedicht. Vervolgens gaat er graszaad over het wandelpad heen zodat het wel de groene uitstraling krijgt. De werkzaamheden nemen een aantal weken in beslag maar weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Het kan zijn dat het pad enige tijd wordt afgesloten.

Waterpeil
Door het lage waterpeil in de omgeving vallen grote delen van het gebied droog, waaronder de vogelplas. Deze bevat op zo'n moment te weinig voedsel terwijl ze dat wel nodig hebben, zeker op het moment als de vogels jongen hebben. 'Daarnaast heeft het gebied per seizoen verschillende hoogtes in waterpeilen nodig, zodat we in het voor- en najaar voedselrijke ‘slikrandjes’ kunnen maken voor de verschillende trekvogels', schrijft de boswachter. Om dit en de moerasvegetatie in stand te houden en te verbeteren moeten er maatregelen worden genomen.

Eén van deze maatregelen is een windwatermolen. Doordat deze met behulp van windkracht water vanuit de hoofdwatergang het gebied in pompt en een tweetal regelbare stuwen aanstuurd, kan het waterpeil in het Zaanse Rietveld worden gestuurd. Als het te nat is, kan het overtollige water juist worden weggepompt met behulp van een duiker naar de omringende polder.
Reacties


Ook interessant