Zon op Alphen Leo Maat

Zon op Alphen feestelijk van start


Op het dak van het Rijnvicus-gebouw aan de Distributieweg in Alphen aan den Rijn liggen sinds afgelopen week 1.844 zonnepanelen, waarmee zo’n 150 inwoners van de gemeente nu hun eigen groene stroom opwekken.

Dit eerste zonnepark in Alphen aan den Rijn is door burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Leo Maat officieel geopend. Op het dak van het Rijnvicus-gebouw aan de Distributieweg liggen sinds afgelopen week 1.844 zonnepanelen, waarmee zo’n 150 inwoners van de gemeente nu hun eigen groene stroom opwekken. Rijnvicus is één van de twee parken van het project Zon op Alphen. Het andere park wordt momenteel aangelegd op het dak van de driving range van Golfclub Zeegersloot. Hier liggen over twee weken 215 zonnepanelen, waarmee nog eens zo’n 25 inwoners van de gemeente hun eigen duurzame elektriciteit opwekken.

Grootste postcoderoosproject van Zuid-Holland

Samen vormen de parken van Zon op Alphen het grootste postcoderoosproject van de provincie Zuid-Holland, en het één na grootste postcoderoosproject van Nederland. In mei vorig jaar tekenden de gemeente en GC Zeegersloot een GreenDeal met lokale energiecoöperatie Energiek Alphen, waarmee zij hun daken ter beschikking stelden voor Zon op Alphen. Inwoners uit de postcoderoos die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen leggen, konden certificaten kopen en profiteren van de voordelen van groene stroom opwekken. Daarnaast krijgen deelnemers korting op de energiebelasting. In november startte de werving van de deelnemers aan Zon op Alphen en na zo’n drie maanden waren alle certificaten (2.252 in totaal) verkocht.

“Het succes van dit postcoderoosproject en de korte tijd waarbinnen alle certificaten zijn verkocht, laten zien dat duurzaamheid leeft in onze gemeente. Ik hoop dat dit project een voorbeeld is en er snel meer daken beschikbaar komen voor Zon op Alphen”, aldus wethouder Leo Maat.

Ook profiteren van duurzame energie

Nieuwe kandidaten kunnen zich nog aanmelden en komen dan op een wachtlijst. Zij kunnen mee gaan doen als er een nieuw project wordt gestart of als certificaten van GC Zeegersloot en Rijnvicus vrijkomen, bijvoorbeeld na een verhuizing van een deelnemer. Wilt u meer weten over Zon op Alphen? Op www.zonopalphen.nl staat alle informatie en vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen.
Reacties


Ook interessant